De meeste mensen hebben nog nooit van bakeliet gehoord. Dit is jammer omdat je met deze kunststof erg veel mogelijkheden hebt, het wordt namelijk gezien als de eerste volledig synthetische kunststof. Bij ETI werken we veel met bakeliet en passen zij het in veel producten toe. ETI.nl is de specialist op het gebied van transformatoren voor de industriĆ«le sector. 

Terug in de tijd

In 1907 werd bakeliet uitgevonden door Leo Hendrick Baekeland. Vanaf toen konden kwamen veel producten binnen handbereik voor de “gewone man”. Denk aan art deco kunstvoorwerpen of alledaagse artikelen en apparaten. De kunststof werd vooral in de jaren 20 en 30 gebruikt. Het werd verwerkt in veel voorwerpen maar vooral in de elektrotechniek. Denk hierbij aan telefoontoestellen, wandcontactdozen en lichtschakelaars. Bakeliet heeft een grote rol gespeeld in ontwikkeling van de kunststofindustrie. Het nadeel in die tijd was dat de kunststof erg werd miskent en er veel meer gebruik werd gemaakt van goedkope producten. Producten uit de jaren 20 en 30 met bakeliet zijn op dit moment nog weinig in goede staat te vinden. Dit komt door de kwetsbaarheid van de producten waardoor veel beschadigd is geraakt.

Bakeliet: wat is dat eigenlijk?

Jarenlang diende bakeliet als thermoharder. Een thermoharder is een kunststof die bij verhoging van de temperatuur eerder uit elkaar valt dan zacht wordt. Hierdoor kan het dus niet worden gebogen of vervormd worden. Doordat deze thermoharder niet verbogen kan worden moet het gelijk in de definitieve vorm worden gemaakt. Onder hoge druk wordt tijdens het productieproces het bakeliet in allerlei vormen geperst, hierdoor wordt het productieproces van voorwerpen een stuk goedkoper. Een groot voordeel van bakeliet is dat het beschikt over een grote mechanische stevigheid en hoog elektrisch isolatievermogen. Hierdoor wordt het veelal gebruikt in de elektrotechniek. Echter kan de kunststof weer slecht tegen trek- en buisbelasting. Als deze kunststof voor een langere tijd wordt blootgesteld aan hele warme temperaturen boven 300 graden, dan gaat het over tot carbonisatie. Carboniseren zie je vaak terug bij de handvaten van pannen, waarbij het bros en brokkelig wordt door de hete lucht langs de pan. Hierdoor wordt de chemische verbinding verbroken waardoor de handvatten van pannen na verloop van tijd kapot gaat. Doordat er steeds meer kunststoffen op de markt kwamen verloor bakeliet zijn betekenis. Maar ETI werkt graag met dit materiaal, want hierdoor kunnen de producten goed geleiden. In veel producten wordt het dus verwerkt, namelijk in:

  • Transformatoren
  • Composieten
  • Line Conditioners
  • Bedradingen

De producten zijn allemaal te vinden in de webshop en kunnen gemakkelijk online besteld worden. Bij alle producten staan de specificaties voor een zo duidelijk mogelijk beeld van het product. 

Service van ETI

Bovengenoemde producten kunnen gemakkelijk bij ETI worden besteld. De meeste producten bevatten dus bakeliet. Wilt u hier meer over weten? Of het gebruik ervan in de producten? Dan vertellen onze werknemers er graag meer over, en zullen ze de voordelen vertellen. Heeft u speciale wensen? Neem ook dan gerust contact op, zo kunnen wij zo snel mogelijk aan de slag om mooie producten op maat te maken. Tevens met goede garantie, goede kwaliteit, een lange levensduur en tegen een lage prijs. Zo kunt u zo snel mogelijk gebruik maken van de producten van ETI.