Ik vergelijk online is een website dat je helpt bij het kiezen van een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering, ook wel een begrafenispolis genoemd, is een levensverzekering die uitkeert bij het overlijden. Door het afsluiten van een uitvaartverzekeringen worden de nabestaanden na een overlijden niet geconfronteerd met de hoge kosten van een uitvaart. Een uitvaart kost nu ongeveer zo’n 7500 euro, stel dat de kosten jaarlijks met 3% blijven stijgen, dan zou dat betekenen dat een uitvaart over 40 jaar zo’n 24.500 euro zou gaan kosten. In deze tekst lees je van alles over een uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering 

Wat is een uitvaartverzekering precies? Als je een uitvaartverzekering afsluit voorkom je dat je nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten, als er onvoldoende spaargeld is. Ook als er wel voldoende spaargeld is, kun je er voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dan hoeven je nabestaanden de uitvaart niet voor te schieten bijvoorbeeld. Zij kunnen namelijk niet bij je spaargeld, omdat bank- en spaarrekeningen van de overledene gebokkeerd worden. 

Er zijn vier soorten uitvaartverzekeringen, dat zijn:

  • De kapitaalverzekering. Nabestaanden kunnen dan het uitgekeerde bedrag alleen besteden aan de uitvaart. Je kunt zelf een uitvaartverzorger kiezen, maar je kunt er ook een kiezen via de verzekeraar. 
  • De naturaverzekering. Bij deze verzekering krijg je gen geld, maar een pakket diensten dat vaak bestaat uit basisonderdelen van een uitvaart. Wil je iets extra’s, dan zijn deze kosten vaak niet erbij gedekt. Mocht er een uitvaartverzekering zijn afgesloten bij Dela, Monuta of PC Hooft, dan krijg je geen zak met geld, maar verzorgt de verzekeraar de uitvaart conform het pakket dat is afgesloten. Kies je voor een naturaverzekering, dan zit je eigenlijk ook vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar. 
  • De sommenpolis. Dit is niks meer of minder dan wanneer nabestaanden een vast bedrag uitgekeerd krijgen dat ze vrij kunnen besteden. Ze kunnen dus doen met het geld wat ze willen, zo kunnen ze er zelfs van op vakantie. 
  • De combinatie-uitvaartpolis. Het bedrag dat je via je uitvaartverzekering uitgekeerd krijgt is vaak niet voldoende om de uitvaart te betalen. Nabestaanden moeten vaak nog een behoorlijk bedrag bij betalen. Veel verzekeraars raden daarom een combinatie aan: een naturaverzekering plus een kapitaalverzekering die een bedrag uitkeert om extra kosten of bijzondere wensen te betalen. 

Het meeverzekeren van je kinderen 

Het is zeker mogelijk om je kinderen met je mee te laten verzekeren. De meeste uitvaartverzekeraars maken het ook mogelijk om kinderen gratis mee te verzekeren op de polis van (één van) de ouders. Bij andere uitvaartverzekeringen wordt er voor het kind een zeer lage premie gerekend. Er wordt bij een gratis verzekering vaak een leeftijdsgrens van 18 of 21 jaar gehanteerd. Na deze looptijd is het mogelijk om voor het kind een individuele polis af te sluiten. Kinderen zijn in de meeste gevallen verzekerd voor hetzelfde bedrag als de ouders en tegen dezelfde voorwaarden. 

In Nederland zijn ongeveer twintig verzekeraars actief binnen de uitvaartbranche. Op ik vergelijk online kun je zes uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken. Dit zijn:

  • Ardanta
  • DELA
  • Monuta
  • Nuvema
  • Yarden 

Voor een uitvaartverzekering bij één van de overige verzekeraars kun je via ik vergelijk online een premiebreking uitvoeren en direct een uitvaartverzekering afsluiten en overstappen. 

Lees meer…